Piatti Tipici van Marta Lavinia Carboni

08:00

Voor het project Piatti Tipici, wat 'typische gerechten' betekent, hebben de Italiaanse ontwerpster Marta Lavinia Carboni en de fotografe Ambra Zeni hun krachten gebundeld.
Het idee was om de culinaire diversiteit, die ontstaan is door de toename van immigranten in Italië, te verbeelden. Voedsel wordt hierin het medium, want door het proeven van andermans eten is het makkelijker om diens cultuur te begrijpen, aldus Marta.

Allereerst hebben zij zes personen geïnterviewd, afkomstig uit verschillende etnische groeperingen. Zij hebben elk van hen gevraagd om een typisch gerecht uit hun vaderland te bereiden met ingrediënten die in Milaan te verkrijgen zijn. Ambra heeft de foto's van de ingrediënten gemaakt. Marta is vervolgens de voedingsingrediënten gaan onderverdelen in 8 chromatische gebieden. Na een lang proces van selecteren en kalibreren zijn er tenslotte 11 kleurcombinaties gemaakt.

Enkele patronen illustreren de voorbereiding van de maaltijd. Terwijl andere patronen juist het uiteindelijke gerecht verbeelden. Zoals in het geval van het Italiaanse gerecht, risotto met saffraan, geeft het patroon de bereiding weer. De kleine cirkels symboliseren de rijstkorrels, geroerd in cirkelvormige bewegingen samen met de bouillon en saffraan.
De patronen, digitaal ontworpen, zijn afgedrukt op transfer stickers. Vervolgens zijn deze aangebracht op de door Puzzo handgemaakte borden.

Het resultaat is een serie borden met verrassende en intrigerende patronen. Meer foto's en informatie is te verkrijgen via de site van Marta.Vier bovenstaande borden illustreren de landen, van boven naar beneden: Italië | Filipijnen | Egypte | China

You Might Also Like

0 reacties