Het ambacht van JANTAMINIAU

09:36

Afgelopen zaterdag ben ik weer eens sinds maanden in een museum geweest. Ditmaal in het Textielmuseum in Tilburg. In de gelijknamige tentoonstelling zijn outfits te zien uit vier collecties van de modeontwerper Jan Taminiau. Dat Prinses Maxima, Lady Gaga en Beyoncé tot zijn klantenkring behoren komt niet aan de orde. Het gaat om Taminiaus vakmanschap, en dan met name zijn stofgebruik.

Zo zijn er vijf multifunctionele outfits te zien uit de collectie 'Follies' (2007). Het startpunt van deze collectie was het experiment om chifon op jute te tuften, een techniek uit de tapijtindustrie. Op de iPads naast de creaties, laat model Silvia Klooster, al jarenlang Taminiaus muze, zien hoe bijvoorbeeld in mum van tijd een jurk een cape kan worden. De foto's zijn via het Textielmuseum

Ook de collectie van Irradiance (2011) wordt op een verrassende manier tentoongesteld. De jurken zijn in een grote zwarte kijkdoos tentoongesteld. Wanneer je door het kijkgat kijkt, kun je tegelijkertijd de lichtknop bedienen. Het glow-in-the-dark effect van de stoffen licht dan op.

Taminiau is een liefhebber van de borduurtechniek. Tijdens deze expositie, die nog tot 27 januari te zien is, wordt ook dagelijk een 2,5 uur durende workshop gehouden. Hierin kun je kennis maken met borduren.
Het is een bescheiden expositie met collecties die ontstaan zijn in samenwerking met het TextielLab. De combinatie van Taminiau en het TextielLab is hierin de kracht.

Mocht je het zelf willen zien? De tentoonstelling is nog open tot en met 27 januari in het Textielmuseum in Tilburg.

You Might Also Like

0 reacties