Traditional Couture | Trachten

07:00


Als je het hebt over oude tradities dan hoort daar de klederdracht zeker bij. We zijn daar beiden door gefascineerd. Niet dat we zelf in klederdracht willen lopen, we moeten er niet aan denken. Toch is het zonde als dit op den duur allemaal verloren gaat. Het vertelt namelijk veel over de geschiedenis van de mensen en de streek waarin ze leven.


We hebben ons ook als eens laten inspireren door een klederdracht. Zo zijn onze onderzetters Stijntje en Marrichien gebaseerd op het Staphorster stipwerk. De stof die de vrouwen gebruiken voor de kleding wordt, met behulp van spijkers in een kurk, gestempeld. Het is een erg tijdrovende klus en elke kleur wordt er apart op gestempeld. Op de onderzetters zijn de afdrukken van verschillende spijkers te zien. We hebben eerder over de onderzetters geschreven, hier en hier vind je de links.

Afgelopen jaar heeft Gestalten een boek uitgebracht, getiteld 'Traditional Coutoure'. Een 320 pagina tellend boek met zeer mooie foto's.
De Duitse fotograaf Gregor Hohenberg reisde ruim 5 jaar door 22 regio's in Duitsland. Hij heeft de traditionele klederdracht vastgelegd, gedragen door de huidige eigenaren met op de achtergrond de natuurlijke omgeving. Het zijn mooie kleurrijke foto's geworden. Als er een tijd komt dat niemand meer klederdracht draagt, hebben we altijd de beelden nog.


beelden | Gestalten en YatzerYou Might Also Like

0 reacties