Tamara Efrat | Crafted Technology

09:00

Smocken is een eeuwenoude techniek die men in eerste instantie toepaste in arbeiderskleding om de stof elastisch te maken. Zoals bij de manchetten. Later, toen men elastiek ontwikkelde, kreeg smockwerk meer een decoratie functie. En hoe meer en bewerkelijker het smockwerk was, des te meer aanzien.

Onze kussen Josephine is ook op deze techniek gebaseerd. De Israëlische Tamari Efrat  heeft ook de smocktechniek als uitgangspunt gebruikt bij haar tassenserie. Ze ondekte dat men bij het smocken uitgaat van een raster. In samenwerking met Moran Mizrahi en Amit Zoran, afkomstig van de Hebrew University, ontwikkelde ze een programma, lijkend op Photoshop. Gebruikmakend van in totaal 8 algoritmes, ontstond de eigenschappen elasticiteit, axiale beweging en structurele sterkte, Door het gebruik van deze 8 logaritmes, varieerden de textuur van de stof. Dit werd de basis waarmee je van een 2d element een 3d voorwerp kan maken.

Erg mooi dat ze een oude techniek heeft weten om te zetten naar hedendaagse technologische ontwikkeling. Maar daarnaast vinden wij de ontwerpen van de tassen ook ontzettend mooi geworden.bron | Tamara Efrat en Dezeen
fotografie Daniel Shechter

You Might Also Like

0 reacties