Houten textiel van Lenneke Langenhuijsen

08:32

Bij hout en textiel denken we aan twee verschillende materialen. Met verschillende eigenschappen en kenmerken. De één stoer, stevig en robuust... De ander juist flexibel en zacht.
Lenneke Langenhuijsen heeft bewezen  dat het heel goed samengaat in één materiaal. Zo deed zij onderzoek naar hout als flexibel materiaal. Hiervoor is ze afgereisd naar de Pacific, naar het kleine eiland Tonga.

Daar zag ze vrouwen kloppen op de bast van een moerbei. Na tien uur intensief kloppen ontstond er lap stof. Het kloppen is een oude ambacht voor het maken van textiel. Alleen door de industrie en massaproductie is deze ambacht zo goed als verloren.

Lenneke heeft door middel van deze traditie de stoffen verder uitgewerkt. En het resultaat is een collectie houttextiel die naast de reguliere houtbewerkingen ook nog gestikt, geborduurd, gelaserd, gevouwen en gewassen kan worden. Met dit project studeerde ze in 2010 cum laude af aan de Design Academy in Eindhoven.

Vervolgens heeft ze onderzocht hoe het textiel gevormd kon worden. Door vele lagen toe te passen krijgt het een 3d-effect. Kruk Tutu is hier uit voort gekomen.

Ik heb een zwak voor oude ambachten. Ik vind dan ook dat ze een geweldig onderzoek heeft gedaan met fantastische producten als resultaat.
foto's textiel Dirk Hardy
foto's kruk Tutu Erik en Petra Hesmerg

You Might Also Like

0 reacties