Grolse wanten

09:00

Als liefhebber van oude ambachten en tradities kwam ik laatst het volgende tegen. De Grolse wanten. Op het oog lijken ze afkomstig uit Scandinavië  maar niks is minder waar. Ze komen namelijk uit de achterhoek, om precies te zijn Groenlo.

Ze werden vroeger gebreid door herders. Later werd dit door hun vrouwen overgenomen. Het patroon ging over van moeder op dochter. Zo maakte ieder zijn eigen aanpassing eraan. Wel voldoet ieder paar wanten aan een paar vaste kenmerken. Zo bevind in het midden op de hand een 8-puntige ster, zijn ze van zuiver wol in de kleuren wit met blauw en heeft het een rand met blokjes in de kleuren blauw met rood. En ze worden altijd met de hand gebreid.

Een groep heren uit Groenlo heeft in 2005 de Sociëteit Grolse Wanten opgericht om de wanten in het straatbeeld te houden en om te voorkomen dat als er geen wantenbreiers meer zijn, het een museumstuk wordt. Via hun site zijn de mooie wanten, mutsen en sjaals te koop, maar ook een patronenboekje om het zelf thuis te breien.

Ook breisters Saartje de Bruijn en Thelma Egberts hebben het patroon van een dames want uitgewerkt.

You Might Also Like

0 reacties